Wat is Oled?

OLED tv’wordt als de opvolger gezien van LCD en Plasma tv’s. De grote televisie merken werken al een paar jaar om OLED tv’s geschikt te maken voor de consumentenmarkt.

OLED TV

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Nederlandse vertaling is organische lichtemitterende diode. OLED behoort tot de familie halfgeleiderlichtbronnen. Deze familie bestaat uit anorganische leds (leds), organische leds (oleds) en lasers. De oplichtende (emitterende) laag van oled bestaat uit een speciaal type polymeer of kleine moleculen, op basis van koolwaterstofverbindingen. Deze lichtgevende laag wordt tussen een anode en kathode geplaatst en afgesloten voor lucht en water. De laag licht op wanneer er een spanning over de kathode en anode gelegd wordt.

De lichtgevende laag wordt in rijen en kolommen geprint op een plat oppervlak. Het resultaat is een matrix van beeldpixels die in verschillende kleuren kunnen oplichten.

OLED vs LCD

OLED vs LCD

OLED kan gebruikt worden voor beeldschermen, monitors, mobieltjes en dergelijke. In principe kan het ook gebruikt worden voor verlichting. Echter OLED is een minder krachtige lichtbron dan LED. Een LED een felle puntbron en een OLED is een grote-vlakkenstraler.

Het grote voordeel van OLEDten opzichte van LCD is dat het geen backlight nodig heeft. Dit zorgt voor energiezuiniger apparaten waardoor bijvoorbeeld mobieltjes en laptops langer op een batterij kunnen functioneren. Ook kunnen OLED beeldschermen een stuk dunner zijn dan LCD beeldschermen door het ontbreken van backlight. Een nadeel van OLED is de levensduur. Deze is op dit moment ongeveer 4 jaar. Een stuk korter dan LCD.

3 comments

Comments are closed.